Rólunk

KONTAKT Tolmácsszolgálat

A KONTAKT Tolmácsszolgáltatás létrehozása, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyekért felelős Államtitkárságának kezdeményezésére, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége irányításával, az Európai Uniótámogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A 2013-2015 között megvalósuló kiemelt magyarországi próba projekt összértéke 526,5 millió forint (~1.754 millió EUR).

A TIOP 3.3.1.B-12/1-2012-0001 projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A kivitelezés ideje: 2013.03.01-2015.02.28. Kedvezményezett a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.

Európában és a tengerentúlon már működő VRS/VRI szolgáltatások tanulmányozását követően, jelen projekt során kiépül a Magyarországon a KONTAKT tolmácsszolgáltatás, melynek használata során a jelnyelvi tolmács vagy szöveges operátor távoli közreműködésével valósul meg az infokommunikációs akadálymentesítés a siket, nagyothalló és siketvak személyek számára.

A projekt során kialakításra kerülő informatikai és telekommunikációs rendszer annyiban egyedi, hogy eltérően a külföldi példáktól, a Magyarországon jelenleg is működő jelnyelvi tolmácsszolgálatok erőforrásait használja fel, alkalmazkodva ahhoz az adottsághoz, hogy – a Tolmácsszolgálatok, és ezáltal a tolmácsok is – a megyeszékhelyekhez kötötten, decentralizáltan végzik tevékenységüket.

A projekt révén olyan rendszer jön létre, amely a jelnyelvi tolmácsszolgálatokat költséghatékonyabbá, a közszolgáltatásokat elérhetőbbé teszi. A technológiának köszönhetően az infokommunikációs akadálymentesítés a kommunikációs helyzet összes szereplőjének emberi méltósága tiszteletben tartásával valósul meg.

A projekt általános célja, hogy a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló 2009. évi CXXV. Törvény előírásai alapján a siket, nagyothalló, siketvak és a kommunikációjukban egyéb okból akadályozott emberek az ország minden pontján azonos eséllyel, azonos színvonalú akadálymentesített kommunikációs szolgáltatásokhoz jussanak.

Így érhető el, hogy a hallássérült személyek személyiségi, adatvédelmi jogaik tiszteletben tartása mellett, lakóhelyüktől függetlenül, azonos színvonalon férjenek hozzá a személyes segítségnyújtáshoz. A kiemelt projekt elsődleges célja, hogy a fejlesztésnek köszönhetően az országos jelnyelvi tolmácsszolgáltatást finanszírozó magyar állam a jelenleginél sokkal költséghatékonyabban tartsa fenn a szolgáltatást, az ügyfelek pedig a minden körülmények között rendelkezésre álló akadálymentes hozzáférésnek köszönhetően a közszolgáltatások igénybevételére motiváltabbá váljanak.

21:25 - jelenleg csak segélyhívásokat fogadnuk.

08-20 hétköznap

  • Hivatali ügyintézés
  • Egészségügy
  • Foglalkoztatás
  • SINOSZ társadalmi
  • Önálló életvitel
  • Segélyhívás
  • 00-24 minden nap

  • Segélyhívás