A Litván Jelnyelvi Tolmácsok Szövetségének delegációja Budapesten - KONTAKT Tolmácsszolgálat

A Litván Jelnyelvi Tolmácsok Szövetségének delegációja Budapesten

2018. május 25. KONTAKT üzemeltetés

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) kiváló nemzetközi kapcsolatainak és a Budapesten szervezett WFD konferenciának köszönhetően a Litván Jelnyelvi Tolmácsok Szövetsége tudomására jutott, hogy Magyarországon egy kiváló, saját fejlesztésű videó-tolmácsszolgáltatás működik. Meghívásunkra egy delegáció látogatott el hozzánk, melynek tagjai voltak a szövetség vezetői, két litván tolmácsszolgálat igazgatója, a Litván Siket Szövetség alelnöke, és 3, esélyegyenlőség területén vezető beosztásban dolgozó hölgy a litván Szociális Biztonsági és Munkaügyi Minisztériumból.

a-litvan-jelnyelvi-tolmacsok-szovetsegenek-delegacioja-budapesten

Budapesti tartózkodásuk célja a KONTAKT Tolmácsszolgálat működésének, rendszerének megismerése volt. Jelenleg információkat, tapasztalatokat gyűjtenek a különböző országokban működő hasonló szolgáltatásokról, melyek alapján Litvániában is kiépítésre kerülne a videó-tolmácsszolgáltatás.

Május 22-én kedden Ormódi Róbert igazgató úr bemutatta nekik a SINOSZ működését, tevékenységeit, szolgáltatásait. Dr. Kósa Ádám a SINOSZ elnöke pedig a KONTAKT bevezetéséről, az oda vezető útról tartott előadást. Bemutatásra került a szolgáltatás felépítése, üzemeltetése és a statisztikákon keresztül az elért eredményeink, valamint a hallássérült közösségben, a tolmácsszolgáltatás egészében betöltött szerepe.

a-litvan-jelnyelvi-tolmacsok-szovetsegenek-delegacioja-budapesten-1

a-litvan-jelnyelvi-tolmacsok-szovetsegenek-delegacioja-budapesten-2

Május 23-án a KONTAKT üzemeltetését, infrastruktúráját biztosító Invitech Zrt. látta vendégül a delegáció tagjait. Mélyebben megismerhették a technikai hátteret, a komplex rendszer informatikai felépítését és a különböző funkciókat, amiket a KONTAKT-ban a hallássérültek használhatnak.

A délután folyamán az újonnan kinevezett szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, Fülöp Attila szakított időt a litvánokkal történő találkozásra. A KONTAKT bevezetésében, támogatásában, finanszírozásában vállalt állami szerepről kaphattak tájékoztatást a résztvevők. Az államtitkár felajánlotta a küldöttség számára segítségét, elmondta, hogy minden információt, tapasztalatot megosztanak velük, hogy hogyan tudják jól és hatékonyan létrehozni Litvániában is a videó-tolmácsszolgáltatást.

Dr. Tapolczai Gergely a SINOSZ elnökségének tagja szerdán este egy vacsorára látta vendégül a delegáció tagjait, mely egy jó alkalom volt az informális eszmecserére a tolmácsszolgáltatás, a KONTAKT és az oktatás témakörében.

a-litvan-jelnyelvi-tolmacsok-szovetsegenek-delegacioja-budapesten-3

a-litvan-jelnyelvi-tolmacsok-szovetsegenek-delegacioja-budapesten-4

Május 24-én délelőtt a SINOSZ Képzési irodájának szervezésében folytatódott a látogatás. A Képzési iroda vezetője és munkatársai tájékoztatást adtak a jelnyelvi képzésekről Magyarországon, a tolmácsképzés rendszeréről, működéséről. A második részben pedig Ormódi Róbert igazgató úr bemutatója következett a jelnyelvi tolmácsszolgálatok felépítéséről, finanszírozásáról és törvényi hátteréről. Az előadások kellemes beszélgetésekbe mentek át, ahol a delegáció tagjai is elmondták, hogy Litvániában hogyan működnek a hasonló rendszerek, megtudhattunk pár dolgot az ottani tolmácsképzésről.

A résztvevők hasznos információkat kaphattak és kis betekintést kaptak a jelnyelv, a képzések Magyarországi helyzetébe. De látogatásuk célja, a KONTAKT Tolmácsszolgálat megismerése is nagyszerűen sikerült. Visszajelzésük pozitív volt, a szolgáltatás felépítése, működése maximálisan elnyerte a tetszésüket, ami büszkeséggel töltötte el kis csapatunkat. Kapcsolatban maradunk velük, és a SINOSZ a jövőben minden segítséget megad annak érdekében, hogy az általunk már kitaposott utat, az elért eredményeket más hallássérültek is élvezhessék az ország határain túl is.

a-litvan-jelnyelvi-tolmacsok-szovetsegenek-delegacioja-budapesten-5

a-litvan-jelnyelvi-tolmacsok-szovetsegenek-delegacioja-budapesten-6

KONTAKT