Felújított tolmácsközpontját a magyar jelnyelv napján - KONTAKT Tolmácsszolgálat

Felújított tolmácsközpontját a magyar jelnyelv napján

2018. november 9. KONTAKT üzemeltetés

A magyar jelnyelv napja alkalmából tartott nyílt napot a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) pénteken Budapesten, ahol megnyitották a felújított KONTAKT Tolmácsközpontot is.

jelnyelv-napja-header

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a megnyitón úgy fogalmazott: a megújult tolmácsközpont a 21. század szellemében, méltó módon fogadja és segíti a siket vagy nagyothalló embereket és családtagjaikat.

Kiemelte: a SINOSZ munkatársai komoly munkát végeznek a siketek és nagyothallók társadalmi integrációjának előmozdításában. Segítik életminőségük javulását, ösztönzik a hazai akadálymentesítési folyamatokat. Többek közt közösségi szolgáltatásokat és színtereket biztosítanak, érdekképviseleti és érdekvédelmi feladatot látnak el, szabadidős, sport és kulturális tevékenységeket szerveznek, tanácsot adnak a munkaerő-piaci elhelyezkedésben, illetve jelnyelvi tolmácsszolgálatot is nyújtanak.

A jelnyelvi tolmácsok 2014 márciusában Budapest mellett hat vidéki városban – Győrben, Kaposváron, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron és Zalaegerszegen – kezdték meg a munkát. A megújult Kontakt Tolmácsközpont tereit modern vetítővel, hangtechnikával, oktatási eszközökkel, és indukciós hurokkal is felszerelték, így alkalmas workshopok, csoportos betanítások lebonyolítására és itt tartják majd a jelnyelvi tolmácsok továbbképzését is.

Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, a Sinosz elnöke szerint a siketeknek és nagyothallóknak is alapvető joguk van arra, hogy akadálymentesen tudjanak kommunikálni tolmácson keresztül, a világon mindenkivel akadálymentesen tudják tartani a kapcsolatot. A jelnyelvi tolmácsok a siketeknek, nagyothallóknak, siket-vakoknak és a hallóknak segítenek a kommunikációban. Kósa Ádám elmondta: a rendszert jelenleg több mint 1600 ügyfél használja, havonta átlagosan 4500 hívást fogadnak, ez havi szinten mintegy 10-11 ezer percet jelent.

forrás: hirado.hu

KONTAKT